Sosyal Medya

Coğrafyamız

Maliki’ye 'diktatör' suçlaması

Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani, Irak Başbakanı Maliki'yi, “Irak'ın ve Iraklıların geleceğini tehdit edenler, Iraklıları yeni bir diktatörlük rejimine mahkum etmeye çalışanlardır" sözleriyle eleştirdi.



Barzani Irak halkına hitaben yazdığı bir mektupta, BaÅŸbakan Nuri Maliki’nin üçüncü dönemde de koltukta oturmasını kabul etmeyeceklerini belirtti.

Barzani mektubunda, "Ülkenin ağır koÅŸullar ve tehlikeli dönemlerden geçtiÄŸi bugünlerde Maliki'nin üçüncü kez baÅŸbakanlıkta ısrar etmesi, Irak'ı daha fazla anarÅŸiye, karışıklığa ve parçalanmaya götürmez mi? Ülke bu ÅŸekilde ucu belli olmayan bir çöküÅŸün içine girmez mi?" ifadelerini kullandı.

Maliki'nin, ‘anayasayı hiçe sayan uygulamaları’ nedeniyle Irak'ta kriz çıktığını savunan Barzani, "Irak Araplarını, Sünni ve Åžii olarak ayıran güç ile ülkeyi fiilen bölen güç aynı deÄŸil midir?" dedi.

Referandum mesajı

Referandumla Irak'taki geleceklerine karar vereceklerini ifade eden Barzani, "Kendi kaderimizi tayin noktasında taviz vermeyeceÄŸiz ve geri adım atmayacağız. Halkımız bu hakkını, yasalara göre ve ulusal-vatan ilkelerine dayanarak kullanacaktır. Özgür bir ÅŸekilde tercihini yapacaktır. Gerekli her türlü hazırlık yapılacak ve süreci yürütecek mekanizma kurulacaktır. Bunu yaparken de Irak halkının desteÄŸini isteyecek ve temsilcileriyle istiÅŸare edeceÄŸiz" görüÅŸünü bildirdi.

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Åžam Ä°slam Devleti’nin (IŞİD) 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diÄŸer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da ÅŸiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediÄŸi saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmiÅŸti.

IŞİD güçleri, güçlü bir direniÅŸle karşılaÅŸmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniÅŸ bir bölgeyi kontrolü altına almayı baÅŸarmıştı.

Kerkük Kürtlerin kontrolünde

PeÅŸmerge güçleri ise, Irak ordusunun çekilmesi üzerine Kerkük’te kontrolü saÄŸlamıştı.

Barzani, Irak ordusunun çekilmesi üzerine peÅŸmergenin Kerkük'e girip kontrolü saÄŸlamasının bir gereklilik olduÄŸunu söylemiÅŸ ve "140. madde artık uygulandı, bunun üzerine konuÅŸmayız" demiÅŸti.

"Irak'ta peÅŸmergenin eline geçen bölgelerle ilgili hiçbir ÅŸekilde müzakereye açık olmadığınızı mı kastediyorsunuz?" sorusuna cevap veren Barzani, "Irak federal hükümetinin bu sorunu çözmesi için 10 yıl bekledik. Irak ordusu bu bölgelerden çekildi. Bundan dolayı peÅŸmerge güçlerinin o bölgelere gidip kontrolü saÄŸlaması gerekti. Biz 140. maddeyi uyguladık ve bu madde artık gerçekleÅŸti. Bundan sonra bunun üzerine konuÅŸmayacağız" diye konuÅŸmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.